Skip to main content

 

Mis niets, meld je aan voor een Axon News abonnement!

Meld je nu aan voor een Axon News (proef)abonnement en je wordt 3 weken lang dagelijks op de hoogte gehouden van de belangrijkste zorgactualiteiten met alle verdiepingsartikelen van de redactie, het actuele farmanieuws, algemeen zorgnieuws, medtech- en ziekenhuisnieuws. Daarnaast ontvang je dagelijks de ‘Axon News Alert’.


De overlevingskansen van mensen met kanker stijgen de laatste decennia, een medicijn verlengt de levensduur van proefdieren en in Friesland mogen inwoners meedenken over de toekomst van de Friese ziekenhuiszorg. Dit en andere highlights uit het Axon News leest u in ons wekelijkse overzicht. Veel leesplezier!

Algemeen

De kwaliteit van de uitvoering van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker is voldoende, maar staat onder druk. Deelnemers zijn tevreden over de uitleg en vriendelijkheid van medewerkers. Echter, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt voor mogelijke kwaliteitsdaling door hoge werkdruk, onvoldoende risicomanagement, gebrek aan terugkoppeling van ziekenhuizen, en een niet-uniform systeem voor incidentenregistratie. Richtlijnen over o.a. röntgenstraling en cliënten met borstklachten worden niet overal goed gevolgd. Ook is er te weinig focus op deelname van vrouwen uit minderheidsgroepen. 

De overlevingskansen van kankerpatiënten in Nederland zijn de afgelopen 20 jaar gestegen dankzij betere diagnostiek en nieuwe behandelmethoden. Volgens de Nederlandse Kankerregistratie is de vijfjaarsoverleving tussen 2018-2022 gestegen met 2 procentpunt naar 68%. Vooral bij solide tumoren en hematologische maligniteiten zijn er significante verbeteringen. Nieuwe geneesmiddelen en verbeterde diagnostiek hebben hieraan bijgedragen, hoewel niet alle patiënten baat hebben bij de nieuwe middelen. Voor sommige kankersoorten, zoals longkanker, zijn de recente verbeteringen het meest opvallend. Voortdurend onderzoek en een balans tussen effectiviteit, bijwerkingen en kosten blijven cruciaal, met aandacht voor de kwaliteit van leven van patiënten.

Zorgverzekeraars CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis onderzoeken mogelijke fraude bij de failliete huisartsenketen Co-Med. CZ, de grootste verzekeraar, coördineert het onderzoek na signalen van foutieve declaraties. Co-Med werkte onvoldoende mee, waardoor het onderzoek nog niet is afgerond. De keten vroeg zelf faillissement aan begin juli, nadat verzekeraars hun overeenkomsten hadden opgezegd. Co-Med stond al onder kritiek vanwege slechte bereikbaarheid en gevaarlijke situaties voor patiënten, vastgesteld door de IGJ.

Farma

Onderzoekers hebben een medicijn ontdekt dat de levensduur van proefdieren met bijna 25% verlengt door het eiwit interleukine-11 te blokkeren. Hoe ouder we worden, hoe meer we van dit eiwit in ons lichaam krijgen. Het draagt bij aan een hogere ontstekingswaarde en volgens onderzoekers bepaalt het eiwit deels het tempo van veroudering. Het onderzoek toont aan dat muizen zonder dit eiwit langer leven en gezonder blijven. Bij oudere muizen die het medicijn kregen, verminderde de kankerincidentie, verbeterde de spierkracht en de algemene gezondheid. De onderzoekers denken dat het medicijn mogelijk ook het verouderingsproces bij mensen kan vertragen.

De Nederlandse stichting Farma ter Verantwoording mag een rechtszaak voortzetten tegen het Amerikaanse farmaconcern AbbVie over de hoge prijsstelling van de ontstekingsremmer Humira. AbbVie’s poging om de stichting niet ontvankelijk te verklaren is door de Amsterdamse rechtbank afgewezen. De stichting beschuldigt AbbVie van machtsmisbruik en buitensporig hoge prijzen, waardoor Nederlandse patiënten en zorgverzekeraars € 1,2 miljard te veel zouden hebben betaald. Een inhoudelijke zitting wordt begin volgend jaar verwacht. Het patent van Humira verliep in 2019, waarna de prijs werd verlaagd.

Het EU-Gerecht heeft geoordeeld dat de Europese Commissie onvoldoende transparant was over de coronavaccin-inkoopcontracten met bedrijven als Pfizer, Moderna en AstraZeneca in 2020 en 2021. Deze zaak werd aangespannen door burgers en leden van de Groenenfractie in het Europees Parlement, die verontwaardigd waren over het gebrek aan openheid. De uitspraak komt op een gevoelig moment voor Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, die onder druk staat vanwege de ‘Pfizer-gate’. Hoewel Brussel uiteindelijk toegang tot de contracten gaf, waren belangrijke delen onleesbaar gemaakt om concurrentieredenen, wat vragen opriep over de prijs en leveringsvoorwaarden van de vaccins.

MedTech

De XUV Optics Research Group van de Universiteit Twente en Malvern Panalytical hebben hun samenwerking uitgebreid om geavanceerde röntgenmetrologie voor dunne films te bevorderen. Röntgenstralingstechnieken bieden niet-destructieve, betrouwbare karakterisering van nanostructuren. Het project combineert experimenteel en theoretisch werk, natuurkundige modellering en geavanceerde softwareontwikkelingen. Dit interdisciplinair onderzoek ondersteunt zowel de academische wereld als de industrie met toegankelijke röntgenmetrologie.

Een maagballon, gecombineerd met leefstijlinterventie, leidt tot bescheiden maar significant gewichtsverlies vergeleken met alleen leefstijlinterventie. Gewichtsverlies na verwijderen van de ballon is echter vaak niet blijvend. In Nederland wordt het plaatsen van een maagballon niet vergoed vanwege onvoldoende onderzoek naar effectiviteit en bijwerkingen. Bij niet-superobese patiënten vermindert een maagballon voorafgaand aan bariatrische chirurgie niet het risico op complicaties. Hoewel maagballonnen tijdelijk gewichtsverlies veroorzaken, zijn ze geen alternatief voor bariatrische chirurgie en verminderen ze de risico’s van de ingreep niet significant.

Het Erasmus MC, Rijndam Revalidatie en Care4Homecare gebruiken een onderhuidse pomp die lage doses spierontspannende middelen toedient, wat ziekenhuisbezoeken vermindert voor spasticiteitspatiënten. Deze behandeling, minder bekend bij multiple sclerose (MS), vereist slechts een duizendste van de orale dosis en heeft minder bijwerkingen. De pomp, onder plaatselijke verdoving geplaatst, levert medicatie direct aan het ruggenmerg. Care4Homecare vult de pomp thuis bij. Het Erasmus MC behandelt hiermee 400-450 patiënten. Anesthesioloog Eugène Quant stelt dat slechts tien procent van de MS-patiënten die baat zouden hebben, een pomp krijgt, hoewel vroegtijdige toepassing hun mobiliteit en zelfzorg kan verlengen.

Ziekenhuis

Artsen moeten meer financiële kennis opdoen om beter met de stijgende zorgkosten om te gaan, aldus Willem Bax (internist bij Noordwest Ziekenhuisgroep) en Koen Perik (partner van SIS Finance Consulting). Zorgprofessionals mogen de financiële verantwoordelijkheid niet volledig aan financieel managers overlaten. Inzicht in zorguitgaven en basiskennis van boekhouden zijn essentieel. Met € 28,5 miljard aan medisch specialistische zorgkosten in 2023 is het belangrijk dat artsen de kostprijzen van diagnosebehandelcombinaties (DBC’s) begrijpen. Hoewel sommige ziekenhuizen artsen de mogelijkheid bieden om hun financiële kennis te vergroten, is dit niet verplicht. Dit leidt tot een gebrek aan begrip van de berekeningen door de financiële afdeling.

Het Nij Smellinghe Ziekenhuis gebruikt vanaf juli de nieuwe FibroScan om leveronderzoek te doen. Deze pijnloze, tien minuten durende scan meet de elasticiteit en vervetting van de lever en milt, wat cruciale informatie biedt voor de behandeling van chronische leveraandoeningen. De FibroScan helpt leververvetting vroegtijdig op te sporen, waardoor gerichte behandeling mogelijk is en de kans op levercirrose vermindert. Dit voorkomt de noodzaak voor belastende onderzoeken zoals leverpuncties en gastroscopieën en verkort wachttijden, omdat patiënten niet langer naar andere ziekenhuizen hoeven te worden doorverwezen.

Zorgbelang Fryslân start een groot participatietraject over de toekomst van de Friese ziekenhuiszorg, in opdracht van Friese ziekenhuizen en zorgverzekeraars De Friesland, Zilveren Kruis, en VGZ. De bedoeling is om over tien jaar van vier naar drie ziekenhuizen te gaan, met een nieuw ziekenhuis in Joure waarin de ziekenhuizen van Heerenveen en Sneek opgaan. Dit is noodzakelijk vanwege toenemende zorgvraag en personeelstekort. De partijen hebben een intentieverklaring getekend om dit plan te realiseren en gaan adviezen van inwoners uit Friesland en aangrenzende gebieden verzamelen. 


De adviezen van de CieBOM, het ZIN en de besluiten en waarschuwingen van de IGJ tezamen met de politieke agenda vindt u elke vrijdag in het ‘Weekoverzicht adviezen, overheid en politiek’. Klik hier voor het meest recente overzicht (alleen voor abonnees).


Bron: Erasmus Medisch Centrum (EMC), Geneesmiddelenbulletin (Ge-Bu), Het Financieele Dagblad (FD), Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Nij Smellinghe Ziekenhuis, Nu.nl, Universiteit Twente (UT)