Skip to main content

 

Mis niets, meld je aan voor een Axon News abonnement!

Meld je nu aan voor een Axon News (proef)abonnement en je wordt 3 weken lang dagelijks op de hoogte gehouden van de belangrijkste zorgactualiteiten met alle verdiepingsartikelen van de redactie, het actuele farmanieuws, algemeen zorgnieuws, medtech- en ziekenhuisnieuws. Daarnaast ontvang je dagelijks de ‘Axon News Alert’.


Vorige week werd bekend dat de PVV waarschijnlijk alle zorgministers voor het nieuwe kabinet levert, er gebeurt een hoop op gebied van MRI-scans en AI en de abortuspil blijft toegankelijk in de VS.  Dit en andere highlights uit het Axon News leest u in ons wekelijkse overzicht. Veel leesplezier!

Algemeen

De PVV krijgt in het nieuwe kabinet de portefeuille Volksgezondheid, maar afgelopen week was het nog onduidelijk of Fleur Agema minister van VWS zou worden (Noot redactie: inmiddels is dit bevestigd). De PVV levert vijf ministers, inclusief Migratie, Economische Zaken, Infrastructuur en Buitenlandse Handel. VVD en NSC leveren elk vier ministers, waaronder Financiën en Justitie voor de VVD, en Binnenlandse en Buitenlandse Zaken voor NSC. BBB krijgt twee ministers: Landbouw en Wonen. Deze verdeling reflecteert de prioriteiten van de partijen. Dick Schoof wordt premier, en Mona Keijzer treedt namens BBB toe tot het kabinet. Wilders bevestigde het coalitieakkoord op 11 juni.

De accijnsverhoging op tabak in 2023 leidde tot veranderend rookgedrag, volgens het RIVM. Na de verhoging probeerde 28% van de rokers te stoppen, waarvan 10% succesvol was, en 18% minder rookte. Tegelijkertijd steeg het kopen van tabak in het buitenland. Gezondheid en verhoogde kosten waren belangrijke redenen om te stoppen. Mensen die al vóór de accijnsverhoging stopplannen hadden, rookten vaak minder lang en kregen meer steun. Rokers kochten vaker in goedkopere landen zoals Duitsland en België, ook buiten grensgebieden. Na de verhoging kocht 10-11% meer rokers hun tabak over de grens.

D66 en 90 zorgorganisaties, waaronder de NVN, roepen op tot een Europese aanpak van zeldzame ziekten. Tweede Kamerlid Wieke Paulusma (D66) overhandigde het manifest “Zeldzaam goed geholpen” aan minister Pia Dijkstra van Medische Zorg, die toezegde aan een nationale strategie te werken. 1,2 miljoen Nederlanders lijden aan zeldzame ziekten, die vaak laat worden vastgesteld en moeilijk te behandelen zijn. Europese samenwerking is cruciaal voor onderzoek en behandeling. Een nationale en Europese strategie moet tijdige diagnostiek, wetenschappelijk onderzoek, therapieontwikkeling en betere zorg bevorderen voor de 7000 verschillende zeldzame aandoeningen.

Farma

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft unaniem een rechtszaak verworpen die de toegang tot de abortuspil Mifepriston wilde bemoeilijken. Antiabortusactivisten, waaronder artsen, klaagden de FDA-regelgeving aan die de pil toegankelijker maakte. Het Hof oordeelde dat klachten over de FDA niet bij hen thuishoren en stelde dat de aanklagers geen schade konden aantonen. Deze beslissing wordt gezien als een overwinning voor voorstanders van abortus, ondanks de conservatieve meerderheid in het Hof, dat minder dan twee jaar geleden het grondwettelijke recht op abortus afschafte.

Een nieuw Europees onderzoek toont aan dat de wachttijd voor vergoeding van nieuwe medicijnen per land sterk varieert. In Nederland duurt het gemiddeld 404 dagen na EMA-registratie, vergeleken met 126 dagen in Duitsland en 169 dagen in Denemarken. De wachttijd in Nederland is gestegen van 328 naar 404 dagen. In heel Europa steeg de gemiddelde wachttijd van 517 naar 531 dagen. Van de 167 goedgekeurde medicijnen tussen 2019 en 2022, zijn er 91 beschikbaar in Nederland. Bij kankerbehandelingen scoort Nederland lager dan twintig andere Europese landen. Mark Kramer van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) benadrukt dat Nederlandse patiënten betere toegang verdienen.

Vaccins redden jaarlijks miljoenen levens, maar hun effectiviteit varieert tussen hoge- en lage-inkomenslanden. Vaccins tegen malaria en rotavirus zijn minder effectief in lage- en middeninkomenslanden. Om dit aan te pakken, heeft het LUMC HypoVax Global opgericht, een netwerk van vaccinonderzoekers. HypoVax Global benadrukt het belang van het begrijpen van hyporesponsiviteit, de verminderde immuunrespons op vaccins. Onderzocht wordt waarom vaccins in verschillende bevolkingsgroepen anders werken, gericht op verschillen tussen het mondiale noorden en zuiden en binnen landen. Het onderzoek richt zich op vaccins met bewezen variaties in werkzaamheid, zoals tegen malaria en rotavirus.

MedTech

Het Maastricht UMC+ start een onderzoek naar een nieuwe MRI-techniek, myeline-water imaging (MWI), voor mensen met Multiple Sclerose (MS). Dit onderzoek maakt deel uit van het BRAINS-samenwerkingsverband, waarbij Alzheimer Nederland, EpilepsieNL, Hersenstichting en Stichting MS Research betrokken zijn. De MWI-techniek kan ontstekingen in de hersenen beter zichtbaar maken dan traditionele MRI-scans. 93 MS-patiënten worden twee jaar lang gevolgd om te beoordelen of deze techniek effectiever is in het vroegtijdig herkennen en diagnosticeren van MS, wat ook nuttig kan zijn voor andere hersenaandoeningen.

Onderzoekers van Oxford Population Health hebben ontdekt dat bepaalde eiwitten in het bloed kanker meer dan zeven jaar voor de diagnose kunnen signaleren. Ze identificeerden 618 eiwitten geassocieerd met 19 soorten kanker, waarvan 107 eiwitten al zeven jaar voor de diagnose aanwezig waren. Deze eiwitten zijn mogelijk betrokken bij de vroegste stadia van kanker. Vroege detectie via deze eiwitten kan leiden tot preventie met gerichte medicijnen. Verdere studies zijn nodig om de rol van deze eiwitten in kankerontwikkeling te begrijpen en om tests en medicijnen te ontwikkelen. De bevindingen zijn gepubliceerd in Nature Communications.

AI detecteert prostaatkanker nauwkeuriger dan radiologen, zo blijkt uit een internationale studie geleid door het Radboudumc en gepubliceerd in The Lancet Oncology. AI veroorzaakt ook de helft minder vals alarm. Met een tekort aan ervaren radiologen en een groeiende vraag naar prostaat-MRI’s, kan AI helpen bij het stellen van deze diagnose. De PI-CAI-studie coördineerde een competitie tussen AI-teams en radiologen met meer dan 10.000 MRI-scans. Het resultaat: een geoptimaliseerd AI-algoritme dat opvallend beter presteert dan traditionele methoden, zo bleek uit de vergelijking van 400 MRI-scans.

Ziekenhuis

Patiënten met de zeldzame bloedziekte TTP krijgen nu sneller en effectiever behandeling dankzij een nieuwe diagnostische aanpak in het eigen lab van Isala Klinieken sinds april. Deze verandering heeft de diagnose van de ernstige aandoening versneld van maximaal 48 uur naar slechts 1,5 uur. Hierdoor kan de behandeling eerder starten, wat de overlevingskansen aanzienlijk vergroot. Het initiatief, geleid door hematoloog Tim de Waal en ondersteund door het Klinisch chemisch laboratorium, markeert een cruciale stap voorwaarts voor patiënten met TTP, door het voorkomen van onnodige vertragingen in diagnose en behandeling.

Het Prinses Máxima Centrum neemt afstand van de publicatie “Excess mortality across countries in the Western World since the COVID-19 pandemic: ‘Our World in Data’ estimates of January 2020 to December 2022” en onderzoekt de wetenschappelijke kwaliteit ervan. Ze betreuren dat de publicatie mogelijk twijfel zaait over het belang van vaccinaties. Het centrum benadrukt dat hun expertise ligt op het gebied van kinderoncologie en niet op epidemiologie. Ze willen duidelijk maken dat ze voorstander zijn van vaccinatie en zullen de publicatie intrekken als blijkt dat deze onzorgvuldig tot stand is gekomen.

Ongeveer duizend Limburgers marcheren naar Den Haag tegen de geplande ontmanteling van Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen. De reorganisatie door personeelstekorten betekent het verlies van spoedeisende hulp, intensive care en het geboortecentrum. Bewoners vrezen voor verminderde toegang tot zorg, vooral in het zuidoosten van Limburg. Actievoerders uit Parkstad, een regio met 300.000 inwoners, vinden dat hun enige ziekenhuis niet mag verdwijnen. Ze eisen dat Den Haag ingrijpt, gezien de recente economische klappen in de regio.


De adviezen van de CieBOM, het ZIN en de besluiten en waarschuwingen van de IGJ tezamen met de politieke agenda vindt u elke vrijdag in het ‘Weekoverzicht adviezen, overheid en politiek’. Klik hier voor het meest recente overzicht (alleen voor abonnees).


Bron: Isala Klinieken, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC), Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN), Nu.nl, Prinses Máxima Centrum (PMC), Radboud Universitair Medisch Centrum, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Skipr, SmartHealth, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG)