In deze wekelijkse rubriek zetten we de highlights uit het Axon News van de afgelopen week voor u op een rij. We lopen met u door het algemene zorgnieuws, lichten de hoogtepunten uit van wat er in de ziekenhuizen en binnen de farmaceutische industrie gebeurde en tot slot kijken we naar de ontwikkelingen binnen de MedTech-wereld.


Mis niets, meld je aan voor een Axon News abonnement!

Meld je nu aan voor een Axon News (proef)abonnement en je wordt 3 weken lang dagelijks op de hoogte gehouden van de belangrijkste zorgactualiteiten met alle verdiepingsartikelen van de redactie, het actuele farmanieuws, algemeen zorgnieuws, medtech- en ziekenhuisnieuws. Daarnaast ontvang je dagelijks de ‘Axon News Alert’.


Deze week goed nieuws voor de arbeidsmarkt in de zorg, veel innovatieve ontwikkelingen en enkele belangrijke besluiten omtrent geneesmiddelen.

Algemeen

Waar het in de zorg wat personeel betreft vaak over tekorten gaat, was dat deze week gelukkig eens anders. Het aantal werknemers in de zorg en welzijn nam in 2022 toe en dat is al het zesde jaar op rij. In totaal ging het om 175.000 nieuwe zorg- en welzijnswerknemers. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn.

Twee weken geleden werd al bekend dat minister Kuipers wil dat er elf (één per ROAZzorgcoördinatiecentra komen voor de acute zorg. Kleinere zorgverzekeraars zijn daar fel op tegen, omdat de plannen te ver weg staan van de praktijk en er heerst de angst dat deze manier van werken leidt tot één groot log apparaat.

In Amsterdam, Arnhem en Maastricht liepen al enige tijd experimenten voor de ketenaanpak bij kinderen met overgewicht en obesitas. Vanaf 2024 wordt de zorg en ondersteuning voor deze groep kinderen structureel bekostigd. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die voor deze bekostiging prestaties en maximumtarieven vaststelt voor de centrale zorgverlener en voor de gecombineerde leefstijlinterventie voor kinderen.

Ziekenhuis

Er gebeurde veel in de Nederlandse ziekenhuizen, te veel om op te noemen. Goed om te zien was vooral dat ziekenhuizen steeds innovatiever lijken te worden. Zo zet bijvoorbeeld het OLVG sinds kort kunstmatige intelligentie (AI) in als hulp op de IC. AI helpt bij het bepalen wanneer een patiënt ontslagen kan worden van de IC. Over een aantal weken zullen het Maasstad ziekenhuis en de vijf andere Santeon ziekenhuizen volgen.

Verder heeft het Erasmus MC onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat thuismonitoring van patiënten met hartfalen het aantal ziekenhuisopnamen halveert. Monitoring vindt plaats door bij patiënten met chronisch hartfalen een sensor in hun longslagader te plaatsen en die op afstand uit te lezen.

Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en Tjongerschans hebben laten zien dat niet alleen (medische) technologie nodig is om efficiënter te werken. Beide ziekenhuizen werken sinds november 2022 samen om de OK-capaciteit optimaal te benutten. Patiënten worden op beide locaties geopereerd en personeel wordt in beide ziekenhuizen ingezet. Tot nu toe zijn er al ruim 180 patiënten extra geholpen door deze wijze van samenwerking.

Farma

Minister Kuipers heeft nu ook officieel per Kamerbrief bekendgemaakt dat de GVS-modernisering geen doorgang gaat hebben. Hij laat in de brief weten welke verzachtende maatregelen zijn onderzocht en dat hij komende tijd wil bekijken hoe hij het GVS zo kan inzetten, dat het effectief bijdraagt aan een toekomstbestendige vergoeding van extramurale geneesmiddelen.

Amerikaanse en Canadese wetenschappers hebben met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) een nieuw antibioticum ontwikkeld tegen de superbacterie, Acinetobacter baumannii. Deze bacterie kan wonden infecteren en longontsteking veroorzaken. Hij hoort bij een van de drie bacteriën die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden omschreven als ‘superbacteriën’.

Tot slot, Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft de minister van VWS geadviseerd om de geneesmiddelen ublituximab (Briumvi) en mirikizumab (Omvoh) op te nemen in de sluis voor dure geneesmiddelen. Dat betekent dat er over de prijs van deze geneesmiddelen gaat worden onderhandeld:

  • Briumvi is geïndiceerd bij relapsing multiple sclerose (RMS) bij volwassenen met bewijs van ziekteactiviteit die is gedefinieerd door klinische of beeldvormende kenmerken.
  • Omvoh is geïndiceerd voor behandeling van volwassen patiënten met matig tot ernstig actieve colitis ulcerosa die onvoldoende hebben gereageerd op, niet meer reageerden op, of intolerant waren voor conventionele therapie of een biologische behandeling.

Intramurale geneesmiddelen komen in aanmerking voor de sluis als de kosten oplopen tot meer dan € 40 miljoen per jaar. Of als de kosten per patiënt hoger zijn dan € 50.000 per jaar en in totaal meer dan € 10 miljoen per jaar.

MedTech

Het MedTech-nieuws stond deze week weer bol van de innovaties en nieuwe ontwikkelingen. We hebben drie opvallende nieuwtjes geselecteerd:

  • De combinatietechnologie van een hersenimplantaat en een ruggenmergstimulator kan een dwarslaesie-patiënt weer helpen lopen. Het Zwitsers-Nederlandse bedrijf Onward Medical is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de ruggenmergstimulator en de combinatietechnologie is nu voor het eerst met succes toegepast bij een Nederlandse patiënt.
  • Door KU Leuven is een diagnostische test ontwikkeld die op basis van een biopsie aangeeft of een bepaalde behandeling specifieke tumorcellen kan aanvallen. Deze diagnostische test is een grote stap voorwaarts op gebied van ‘personalised en precision medicine’.
  • Onder leiding van het Amsterdam UMC is een internationaal consortium erin geslaagd om een draadloze pacemaker geschikt te maken voor alle patiënten. Eerder kon slechts 20% van de patiënten met een vertraagd hartritme van een dergelijke pacemaker gebruik maken.

De adviezen van de CieBOM, het ZIN en de besluiten en waarschuwingen van de IGJ tezamen met de politieke agenda vindt u elke vrijdag in het ‘Weekoverzicht adviezen, overheid en politiek’. Klik hier voor het meest recente overzicht (alleen voor abonnees).


Bron: Axon Healthcare, Algemeen Dagblad (AD), Amsterdam UMC, Axon Healthcare, Erasmus Medisch Centrum, Horizonscan Geneesmiddelen, KU Leuven, Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Zorgvisie.