In deze wekelijkse rubriek zetten we de highlights uit het Axon News van de afgelopen week voor u op een rij. We lopen met u door het algemene zorgnieuws, lichten de hoogtepunten uit van wat er in de ziekenhuizen en binnen de farmaceutische industrie gebeurde en tot slot kijken we naar de ontwikkelingen binnen de MedTech-wereld.


Mis niets, meld je aan voor een Axon News abonnement!

Meld je nu aan voor een Axon News (proef)abonnement en je wordt 3 weken lang dagelijks op de hoogte gehouden van de belangrijkste zorgactualiteiten met alle verdiepingsartikelen van de redactie, het actuele farmanieuws, algemeen zorgnieuws, medtech- en ziekenhuisnieuws. Daarnaast ontvang je dagelijks de ‘Axon News Alert’.


Het commissiedebat over het geneesmiddelenbeleid en de zorgen over de acute zorg, daar draaide het deze week voornamelijk om. In de MedTech wereld zat men vooral te wachten op definitieve besluiten omtrent nieuwe regelgeving en minister Kuipers laat actie zien om ongewenste beïnvloeding in de zorg strenger te reguleren.

Algemeen

De personeelstekorten in de zorg worden elke week wel ergens in het nieuws aangehaald en dat was deze week niet anders. Uit een nieuwe arbeidsmarktprognose blijkt dat het kabinetsbeleid er de komende tien jaar ook niet voor gaat zorgen dat de toekomst er wat rooskleuriger uit gaat zien wat de tekorten betreft. Hoewel de personeelstekorten in de zorg vrijwel in alle sectoren spelen, is dat vooral in de huisartsenpraktijk goed te merken, zo geven de respondenten van het onderzoekspanel van de Patiëntenfederatie aan. Het helpt daarbij ook zeker niet dat in de coronajaren het aantal huisartsen dat is gestopt met werken is gestegen.

Vorige week werd al bekend dat Kuipers meer toezicht wil gaan houden op ongewenste beïnvloeding in de zorg. Een eerste concrete stap die de minister hierin wil gaan zetten, is het verplichten van het Transparantie Register Zorg (TRZ). Op dit moment wordt het TRZ gebruikt op basis van zelfregulering en bestaat er voor het register geen wettelijke verplichting. Mocht het wettelijke kader er komen, dan houdt dat in dat (mogelijk alle) financiële transacties tussen bedrijven en beroepsbeoefenaren in een (overheids)register geregistreerd gaan worden Een dergelijk register bestaat ook al in andere Europese landen als België, Denemarken en Frankrijk.

Ziekenhuis

De spoedeisende hulp staat onder druk. Plannen voor het concentreren van acute zorg, doet veel stof opwaaien in de regio. Mensen zijn bang dat SEH’s in de regio verdwijnen waardoor patiënten verder moeten reizen voor spoedeisende hulp en er ook nog eens werk verdwijnt uit deze regio’s. Minister Kuipers stelt de regio’s echter gerust door te melden niet voornemens te zijn om SEH’s te gaan sluiten.

Gelukkig ook positief ziekenhuisnieuws, en dan vooral voor patiënten. De Tweede Kamer wil prehabilitatie stimuleren door het mogelijk te maken dat patiënten het vergoed gaan krijgen. Prehabilitatie is in feite het ‘fit maken’ van patiënten voordat ze een operatie moeten ondergaan. De conditie van patiënten is hierdoor voor, tijdens en na de behandeling beter en het voorkomt onder andere complicaties, ligdagen en heropnames.

Farma

Deze week was de week van het commissiedebat over het geneesmiddelenbeleid. Dit debat stond voornamelijk in het teken van de dure geneesmiddelen en leveringszekerheid. De lange doorlooptijden van de sluis, de GVS-modernisering en hoge geneesmiddelenprijzen stonden – inmiddels bijna vanzelfsprekend – bovenaan de agenda. Zoals altijd hebben we de belangrijkste onderwerpen en toezeggingen weer op een rij gezet.

Behalve dit belangrijke debat waarschuwde het CBG deze week voor een aanhoudend tekort van het diabetesmedicijn Ozempic. Het medicijn staat in Hollywood bekend als afslankmiddel en het wordt (off-label) door bekende sterren gebruikt. Verder maakte de SFK bekend dat verzekerden in 2022 ruim € 96 miljoen aan GVS-bijdragen (eigen bijdragen voor geneesmiddelen) betaalden en de kosten voor diabetesmiddelen het afgelopen jaar met ruim 19% stegen.

Tot slot legden zowel de Inspectie als zorgverzekeraars boetes op aan farmabedrijven voor het respectievelijk niet melden van medicijntekorten dan wel het verzuimen om medicijnen te leveren. De acht boetes van de Inspectie lopen in de honderdduizenden euro’s en de boetes van de zorgverzekeraars bedroegen samen maar liefst € 2,4 miljoen.

MedTech

Voor fabrikanten van medische hulpmiddelen is het verlossende woord er eindelijk uit. De overgangsperioden voor de nieuwe MDR (en IVDR) worden verlengd. Dit houdt in dat fabrikanten langer de tijd krijgen om te voldoen aan de nieuwe wetgeving. Medische hulpmiddelen kunnen daardoor langer binnen de huidige kaders op de markt worden gehouden en voor (administratieve) aanpassingen krijgen de fabrikanten nog wat langer de tijd.

Tot slot, mooi nieuws van eigen bodem. Het Utrechtse bedrijf Vitestro, heeft € 12 miljoen opgehaald waarmee het hoopt een volautomatische bloedprikrobot in 2024 op de Europese markt te kunnen brengen. De robot moet een ‘extra collega’ op de bloedprikafdelingen in ziekenhuizen worden, waarmee onder andere een deel van het personeelstekort kan worden ondervangen. De klinische tests en het binnenhalen van certificering moeten daarvoor wel nog worden afgerond.


De adviezen van de CieBOM, het ZIN en de besluiten en waarschuwingen van de IGJ tezamen met de politieke agenda vindt u elke vrijdag in het ‘Weekoverzicht adviezen, overheid en politiek’. Klik hier voor het meest recente overzicht (alleen voor abonnees).


Bron: Axon Healthcare, Algemeen Dagblad (AD), College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), Europese Commissie (EC), Het Financieele Dagblad (FD), ICT & Health, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), NIVEL, Skipr.